Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 100 ml mleko
- 1 sztuka jajka
- 80 g mąka pszenna
- 1 łyżka woda mineralna
- olej
do smażenia - 300 g szparagi zielone
- 3 łyżki masło
- 1 łyżka vegeta (przyprawa)
- 1 łyżka musztarda
dijon - 60 ml oliwa z oliwek
- 1 łyżka zioła
posiekane, bazylia, natka pietruszki, oregano, mięta - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wbij jajko. Dodaj mleko, szczyptę soli oraz mąkę pszenną i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 20 minut. Następnie wlej do niego wodę mineralną. Na patelni rozgrzej olej i usmaż 4 naleśniki.
- Świeże szparagi obierz ze skórki. Zdrewniałe końce odetnij. Szparagi włóż do osolonego wrzątku i ugotuj. Następnie przelej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
- Tak przygotowane szparagi podsmaż na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku vegetą oraz pieprzem.
- Musztardę wymieszaj z oliwą i 3 łyżkami wody. Dodaj drobno posiekane zioła.
- Naleśniki napełnij szparagami, polej przygotowanym dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!