Dzisiaj jest: Wtorek, 19.01.2021 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąki
  • 2.5 szklanki  letniego piwa
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu cayenne
    Farsz
  • 450 g  mrożonego szpinaku
  • 450 g  twarogu półtłustego
  • 1 sztuka marchewka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 łyżka  mąki
  • sól
  • 1 szklanka  startego żółtego sera
  • olej do wysmarowania naczynia

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka zmiksuj z piwem, stopniowo dodając mąkę i oliwę. Następnie przypraw i odstaw na 60 minut. Przed smażeniem dokładnie wymieszaj i ewentualnie dolej piwa. Usmaż grubsze naleśniki.
  2. Szpinak rozmroź, połącz z serem, startą na dużych oczkach marchewką i podgrzej.
  3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj i razem z czosnkiem lekko podsmaż na rozgrzanym maśle i oleju. Następnie dodaj mąkę, lekko zeszklij i przełóż do masy szpinakowej. Chwilę razem podduś. Masa powinna być gęsta.
  4. Każdy naleśnik posmaruj masą, złóż w kopertę. Ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch posyp serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE