Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1.5 szklanek mąki
2.5 szklanki letniego piwa
2 sztuki jajka
1 łyżka oliwy
sól
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- Farsz
450 g mrożonego szpinaku
450 g twarogu półtłustego
1 sztuka marchewka
2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
sól
1 szklanka startego żółtego sera
olej do wysmarowania naczynia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z piwem, stopniowo dodając mąkę i oliwę. Następnie przypraw i odstaw na 60 minut. Przed smażeniem dokładnie wymieszaj i ewentualnie dolej piwa. Usmaż grubsze naleśniki.
- Szpinak rozmroź, połącz z serem, startą na dużych oczkach marchewką i podgrzej.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj i razem z czosnkiem lekko podsmaż na rozgrzanym maśle i oleju. Następnie dodaj mąkę, lekko zeszklij i przełóż do masy szpinakowej. Chwilę razem podduś. Masa powinna być gęsta.
- Każdy naleśnik posmaruj masą, złóż w kopertę. Ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch posyp serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: Twoje przepisy