Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
25 dag mąki
3 sztuki jajka
250 ml mleka
250 ml wody
- Nadzienie
80 dag szpinaku
20 dag fety
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
- Sos
1 sztuka puszka pomidorów pelati
10 dag startego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
zioła prowansalskie
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej mleko, dodaj jajka, wodę, mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę, odstaw na 30 minut.
- Szpinak posiekaj razem z cebulą i czosnkiem. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj szpinak i duś wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut.
- Fetę rozgnieć widelcem i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
- Z wcześniej przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki, posmaruj je farszem szpinakowo-serowym i zwiń w rulony. Gotowe naleśniki ułóż w natłuszczonej formie.
- Pomidory rozgnieć widelcem razem z zalewą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej naleśniki. Wierzch posyp parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy