Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 25 dag mąki
- 3 sztuki jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- Nadzienie
- 80 dag szpinaku
- 20 dag fety
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Sos
- 1 sztuka puszka pomidorów pelati
- 10 dag startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- zioła prowansalskie
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej mleko, dodaj jajka, wodę, mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę, odstaw na 30 minut.
- Szpinak posiekaj razem z cebulą i czosnkiem. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj szpinak i duś wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut.
- Fetę rozgnieć widelcem i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
- Z wcześniej przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki, posmaruj je farszem szpinakowo-serowym i zwiń w rulony. Gotowe naleśniki ułóż w natłuszczonej formie.
- Pomidory rozgnieć widelcem razem z zalewą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej naleśniki. Wierzch posyp parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy