Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
6 sztuk jajka
150 g mąka pszenna
300 ml mleko
sól
do smaku500 g brokuł
400 g pomidory
1 pęczek szczypior
100 g ser owczy
2 łyżki masło klarowane
do smażenia75 g ser twarogowy
ziołowy2 łyżki masło
do formy200 g śmietana
kwaśna1/2 łyżeczki musztarda
pieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oddziel żółtka od 2 jajek (zachowaj białka). Oba żółtka wymieszaj z 2 całymi jajkami, mąką, mlekiem i szczyptą soli. Uzyskane ciasto odstaw na 20 minut.
- Brokuł podziel na różyczki. Blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i osącz.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Szczypior opłucz, posiekaj. Ser zetrzyj.
- Białka z 2 jajek ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż na nim z uzyskanego ciasta naleśniki.
- Usmażone naleśniki posmaruj cienką warstwą serka twarogowego. Na połowie każdego naleśnika rozłóż pokrojonego pomidora oraz brokuł. Posyp odrobiną startego sera. Nadzienie zakryj drugą połową naleśnika.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki.
- Pozostałe jajka rozkłóć ze śmietaną, musztardą i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej powstałym sosem naleśniki.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Dania zapiekane