Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Naleśnikowa zapiekanka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na naleśnikową zapiekankę to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Danie jest bardzo smaczne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk  jajka
  • 150 g  mąka pszenna
  • 300 ml  mleko
  • sól
    do smaku
  • 500 g  brokuł
  • 400 g  pomidory
  • 1 pęczek  szczypior
  • 100 g  ser owczy
  • 2 łyżki  masło klarowane
    do smażenia
  • 75 g  ser twarogowy
    ziołowy
  • 2 łyżki  masło
    do formy
  • 200 g  śmietana
    kwaśna
  • 1/2 łyżeczki  musztarda
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Oddziel żółtka od 2 jajek (zachowaj białka). Oba żółtka wymieszaj z 2 całymi jajkami, mąką, mlekiem i szczyptą soli. Uzyskane ciasto odstaw na 20 minut.
  2. Brokuł podziel na różyczki. Blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i osącz.
  3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Szczypior opłucz, posiekaj. Ser zetrzyj.
  4. Białka z 2 jajek ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż na nim z uzyskanego ciasta naleśniki.
  5. Usmażone naleśniki posmaruj cienką warstwą serka twarogowego. Na połowie każdego naleśnika rozłóż pokrojonego pomidora oraz brokuł. Posyp odrobiną startego sera. Nadzienie zakryj drugą połową naleśnika.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki.
  7. Pozostałe jajka rozkłóć ze śmietaną, musztardą i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej powstałym sosem naleśniki.
  8. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE