Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki banan
- 3 sztuki jajka
- 3 łyżki śmietana
- 4 łyżki mąka
- 1 szczypta sól
- olej
do smażenia - 2 łyżki cukier
- 2 łyżki wiórki kokosowe
+ do posypania placków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiej przez sito, porcjami dodawaj do masy jajecznej, cały czas miksując. Nie przerywając mieszania, dokładaj po 1 łyżce śmietany.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki na jednolite ciasto. Na końcu dodaj wiórki kokosowe. Całość wstaw do lodówki na 20 minut.
- Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie obtocz w przygotowanym cieście. Nadmiar masy delikatnie strząśnij.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej, po czym włóż banany w cieście. Smaż z obu stron na złoty kolor, po czym odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem banany oprósz wiórkami kokosowymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku