Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
4 sztuki jajka
1 szklanka puree z dyni
2 sztuki pomidory
podłużnesól
do smakupieprz
do smakuolej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka umyj i rozbij. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka zmiksuj na gładką masę z puree z dyni. Dodaj powstałą masę do piany ubitej z białek. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i wylej na niego połowę przygotowanej masy omletowej. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora.
- Omlet smaż z każdej strony po minucie. Tak samo usmaż kolejny omlet.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka