Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka duża marchewka
- 1/2 sztuki papryki czerwonej
- 1/2 sztuki papryki zielonej
- 1/2 sztuki papryki żółtej
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka mała cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 sztuk jajek
- Sos pomidorowy
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 1 sztuka cebula
- oliwa z oliwek
- Dodatkowo
- sól
- cukier
- biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Omlet: Warzywa umyj, pokrój w dużą kostkę i podsmaż przez 8-10 minut na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połowę warzywa przełóż na drugą patelnię.
- Na każdą patelnię wlej po 4 rozkłócone jajka. Omlety smaż z obu stron na rumiano.
- Sos pomidorowy: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory razem z zalewą. Duś wszystko przez 15-20 minut. Po zdjęciu z ognia dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Omlety podawaj polane sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia