Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
120 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
1 sztuka duże jajko
4 sztuki białka z dużych jajek
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 sztuka posiekana cebula
150 g gotowanego posiekanego szpinaku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki tartego parmezanu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni teflonowej rozgrzej pół łyżeczki oliwy i podsmaż na niej pokrojone pieczarki. Gdy zmiękną dodaj sos pomidorowy i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij z ognia i przykryj.
- Białka z całym jajkiem i dodatkiem pieprzu ubij na sztywną pianę.
- Pozostałą oliwę podgrzej w garnku i podsmaż na niej cebulę. Następnie mieszając dodaj szpinak i sól. Kiedy całość będzie rozgrzana, połowę dodaj do ubitej piany z jajek i wymieszaj.
- Głęboką patelnię spryskaj olejem w spray'u i rozgrzej na średnim ogniu. Wylej na nią mieszaninę jajek i szpinaku z cebulą. Smaż przez minutę, a gdy masa zacznie się ścinać, podważ całość dookoła, żeby płynna część masy spłynęła na dno. Smaż jeszcze 3 minuty.
- Na połówce smażącego się omletu rozłóż pozostały szpinak z cebulą i posyp parmezanem. Złóż omlet na pół, tak by przykryć nadzienie. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty.
- Gotowy omlet wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Źródło przepisu: Potęga warzyw