Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
4 sztuki jajka
4 łyżki mleka
4 łyżki otrąb pszennych
300 g ugotowanej fasolki szparagowej
2 sztuki pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki gotowego sosu pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżki startego parmezanu
suszony tymianek
oliwa z oliwek
1 szczypta przyprawy uniwersalnej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz, natnij z góry i z dołu na krzyż, obierz ze skórki, po czym pokrój w kostkę. Czosnek oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Na gorący tłuszcz wrzuć fasolkę szparagową, pokrojone pomidory i czosnek. Krótko smaż, często mieszając. Wlej sos pomidorowy. Do składników wsyp sól, pieprz, przyprawę uniwersalną oraz suszony tymianek.
- Jajka zmiksuj z mlekiem. Dodaj otręby oraz wsyp po szczypcie soli i pieprzu. Składniki dokładnie połącz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wlej połowę przygotowanej masy. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż jajka się zetną.
- Zrumieniony omlet przełóż na talerz. Rozłóż na nim połowę farszu i startego parmezanu. Całość złóż na pół. Z pozostałych składników przygotuj w ten sam sposób drugi omlet.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku