Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka duży pomidor
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 15 dag sera cheddar
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli, mieloną paprykę, 1 łyżkę zimnej wody oraz mleko. Odstaw.
- Pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Papryczkę chili podsmaż na rozgrzanej łyżce klarowanego masła, następnie zdejmij i przestudź.
- Jajka rozkłóć. Następnie dodaj do nich mąkę i zmiksuj na puszystą masę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyj i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wylej masę jajeczną, a gdy boki zaczną się ścinać ułóż plastry pomidora oraz papryczkę. Wierzch posyp tartym serem. Po chwili omlet odwróć na drugą stronę i podsmaż, aż zbrązowieje.
- Gotowy omlet ułóż na talerzu i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!