Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 150 ml mleko
- 15 g drożdże
świeże - 1 łyżka masło
- 1 łyżeczka cukier
- 1 sztuka jajka
- 300 g mąka
+do podsypania - 1 szczypta sól
- Sos:
- 1 sztuka cebula
mała - 500 g pieczarki
- 200 ml śmietana
18% - 1 łyżka mąka
- olej
do smażenia - 1 pęczek natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, cukru i ciepłego mleka przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej. Dodaj sól, rozczyn, jajko i roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i zostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i z każdej uformuj kulkę. Kluski ułóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze przez 10 minut.
- Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż grzyby zmiękną.
- Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody. Dodaj do pieczarek razem ze śmietaną, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Gotowe pampuchy wyłóż na talerze. Podawaj polane sosem pieczarkowym.
Źródło przepisu: Przyslij przepis