Dzisiaj jest: Poniedziałek, 13.07.2020 Imieniny: Ernesta i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pampuchy z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pampuchy z truskawkami to przepis na smaczne danie. Do przygotowania tej potrawy można również użyć mrożonych truskawek.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  mąka
  • 1/2 kostki  margaryna
  • 100 g  drożdże
  • 1/3 szklanki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 kg  truskawki
  • masło
    do dekoracji
  • bułka tarta
    do dekoracji
  • jogurt grecki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Połowę truskawek przełóż do blendera, dopraw cukrem i zmiksuj na mus. Pozostałe truskawki obtocz w cukrze.
  2. Do ciepłego mleka pokrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.
  3. Do miski przesiej mąkę. Dodaj roztopioną margarynę, żółtka, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki drewnianą łyżka, a następnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2 części. Obie części ciasta rozwałkuj. Na jednym placku ciasta rozłóż truskawki, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Szklanką wytnij kółeczka z truskawką w środku. Zlep brzegi ciasta i uformuj kluskę.
  5. Tak przygotowane kluski gotuj na parze przez 10 minut. Bułkę tartą podsmaż na roztopionym maśle. Jogurt dopraw cukrem do smaku. Gotowe kluski podawaj polane musem truskawkowym, podsmażoną bułką tartą i jogurtem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE