Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg mąka
1/2 kostki margaryna
100 g drożdże
1/3 szklanki mleko
1 sztuka jajka
2 sztuki żółtko z jajka
1/2 szklanki cukier
1 kg truskawki
masło
do dekoracjibułka tarta
do dekoracjijogurt grecki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Połowę truskawek przełóż do blendera, dopraw cukrem i zmiksuj na mus. Pozostałe truskawki obtocz w cukrze.
- Do ciepłego mleka pokrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj roztopioną margarynę, żółtka, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki drewnianą łyżka, a następnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2 części. Obie części ciasta rozwałkuj. Na jednym placku ciasta rozłóż truskawki, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Szklanką wytnij kółeczka z truskawką w środku. Zlep brzegi ciasta i uformuj kluskę.
- Tak przygotowane kluski gotuj na parze przez 10 minut. Bułkę tartą podsmaż na roztopionym maśle. Jogurt dopraw cukrem do smaku. Gotowe kluski podawaj polane musem truskawkowym, podsmażoną bułką tartą i jogurtem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis