Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 sztuka jajka
- 1.33 szklanek mleko
- 20 g drożdże
- 25 g margaryna
roztopiona - olej
- 50 g cukier
- Farsz:
- 4 sztuki jabłka
- 2 łyżki masło
- 3 łyżki cukier
- 1 szczypta cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, połącz z resztą składników i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Usmaż dość grube naleśniki.
- Z jabłek wykrój gniazda nasienne i pokrój je w plasterki. Następnie obsmaż na maśle i oprósz cukrem oraz cynamonem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj w nim naleśniki na przemian z jabłkami. Piecz 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka