Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g selera korzeniowego
150 g solonych orzeszków ziemnych
100 g sera żółtego
3 sztuki żółtka
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
5 łyżek mąki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 8 minut. Seler odsącz zachowując wywar. Orzeszki ziemne posiekaj. Żółtka rozkłóć. Plastry selera panieruj w 3 łyżkach mąki, żółtkach i na końcu w orzeszkach.
- Z pozostałej mąki i 2 łyżek masła zrób zasmażkę. Dolewaj mleko oraz odłożony wywar, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do sosu, Dopraw do smaku i wymieszaj. Kotlety selerowe usmaż na pozostałym maśle. Podawaj polane sosem serowym.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników