Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Papardelle z czosnkiem i pieczoną papryką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  papardelle
  • 6 ząbków  czosnku
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 15 sztuk oliwek pokrojonych w paski
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  półwytrawnego białego wina
  • 1 sztuka i 1/2 łyżki kremówki
  • 35 g  startego parmezanu
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu włóż je na 10 minut do worka foliowego i szczelnie zamknij. Gdy odparują, zdejmij z nich skórkę i pokrój w paski.
  2. Ząbki czosnku przekrój na pół. Oliwki pokrój w plasterki.
  3. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Oliwę rozgrzej na patelni. Podsmaż czosnek i po 30 sekundach pieczoną paprykę oraz oliwki. Wymieszaj i dolej wino. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj kremówkę i zagotuj.
  5. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ugotowanym makaronem, parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE