Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g papardelle
- 6 ząbków czosnku
- 2 sztuki czerwone papryki
- 15 sztuk oliwek pokrojonych w paski
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki półwytrawnego białego wina
- 1 sztuka i 1/2 łyżki kremówki
- 35 g startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu włóż je na 10 minut do worka foliowego i szczelnie zamknij. Gdy odparują, zdejmij z nich skórkę i pokrój w paski.
- Ząbki czosnku przekrój na pół. Oliwki pokrój w plasterki.
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Oliwę rozgrzej na patelni. Podsmaż czosnek i po 30 sekundach pieczoną paprykę oraz oliwki. Wymieszaj i dolej wino. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj kremówkę i zagotuj.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z ugotowanym makaronem, parmezanem i natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka