Dzisiaj jest: Piątek, 01.07.2022 Imieniny: Haliny i Mariana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Pappardelle z dynią i serem pleśniowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki dyni hokkaido
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  oliwy
  • 6 łyżek  śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki  sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  ziół prowansalskich
  • 3 łyżki  orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii
  • 300 g  makaronu pappardelle

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj wydrążone z miąższu dyni kulki, oprósz solą i zalej 1/3 szklanki wody. Duś wszystko przez 15 minut pod przykryciem do miękkości.
  2. Gdy woda odparuje, dodaj śmietankę, paprykę i zioła. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem oraz orzeszkami. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE