Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 sztuk papryka czerwona
- Farsz:
1 puszka kukurydza konserwowa
1 puszka groszek konserwowy
1 szklanka ryż
ugotowany na sypko6 sztuk pieczarki
duże2 łyżeczki sok z cytryny
1 sztuka cebula
1 szklanka bulion drobiowy
tymianek
suszony, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Cebulę i pieczarki obierz, umyj i drobno pokrój. Pieczarki skrop sokiem z cytryny i posyp tymiankiem.
- Ryż przełóż do miski. Dodaj pieczarki, cebulę, groszek oraz kukurydzę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Z papryk odetnij kapelusze z ogonkiem. Usuń gniazda nasienne, umyj, osusz. Następnie każdą paprykę wypełnij farszem ryżowo-warzywnym. Tak przygotowane papryki ustaw w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa