Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki czerwone papryki
80 g kaszy jęczmiennej
1 sztuka puszka fasoli czerwonej
1 sztuka marchew
1 sztuka pietruszka
3 ząbki czosnku
500 g zagęszczonego soku pomidorowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Połowę dodaj do kaszy, pozostałą część do soku pomidorowego.
- Osącz fasolę, wrzuć ją do kaszy z warzywami, dodaj posiekaną natkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Papryki umyj, przetnij na pół, usuń nasiona i napełnij wcześniej przygotowanym farszem.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na dno naczynia żaroodpornego przełóż sok pomidorowy z warzywami, dodaj szczyptę soli i pieprz. Na sosie ułóż papryki, przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut.
Źródło przepisu: moje smaki życia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!