Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g soczewica
czerwona400 g pomidory
krojone1 sztuka cebula
mała2 ząbki czosnek
1/2 łyżeczki bazylia
suszona125 g cukinia
520 g papryka
sól
do smaku2 łyżki olej rzepakowy
2 gałązki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę opłucz, zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dołóż 2 łyżki krojonych pomidorów, wymieszaj z odcedzoną soczewicą i dopraw do smaku solą.
- Pozostałe pomidory wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Powstałą masę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i wypełnij farszem z soczewicą. Nafaszerowane papryki ułóż na sosie w naczyniu żaroodpornym. Piecz 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką.
Źródło przepisu: Moje smaki życia