Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g drożdże
świeże - 2 sztuki jajka
- 500 g mąka
- 3/4 szklanki mleko
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szczypta sól
- 50 g masło
roztopione
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, masło i jajka. Wyrób gładkie ciasto, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki, uformuj z nich bułeczki. Tak przygotowane kluski ułóż na stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
- Na garnek z wodą nałóż gazę i umocuj za pomocą sznurka tak, aby materiał nie dotykał wody. Zagotuj wodę, a na materiale ułóż kluski. Przykryj miską i gotuj przez 10 minut.
Źródło przepisu: Przyslij przepis