Dzisiaj jest: Wtorek, 13.04.2021 Imieniny: Przemysława i Hermenegildy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Paruchy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Paruchy to przepis na smaczne kluseczki. Można je podawać w wersji mięsnej z gulaszem lub w wersji wegetariańskiej z sosem grzybowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g   drożdże
    świeże
  • 2 sztuki  jajka
  • 500 g  mąka
  • 3/4 szklanki  mleko
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 1 szczypta  sól
  • 50 g  masło
    roztopione

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, masło i jajka. Wyrób gładkie ciasto, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki, uformuj z nich bułeczki. Tak przygotowane kluski ułóż na stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
  4. Na garnek z wodą nałóż gazę i umocuj za pomocą sznurka tak, aby materiał nie dotykał wody. Zagotuj wodę, a na materiale ułóż kluski. Przykryj miską i gotuj przez 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

przepisy wegetariańskieparuchy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE