Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paszteciki z kapusta


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 500 g  mąki + 1 łyżka
  • 30 g  drożdży
  • 250 ml  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 500 g  kwaszonej kapusty
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka i 1/2 łyżki masła
  • 40 g  sera żółtego
  • 1 sztuka jajko
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na noc. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka oraz cukier i utrzyj. 500 g mąki przesiej do miski, dodaj rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy masa wyrośnie, dodaj szczyptę soli oraz pozostałe mleko. Wyrób ciasto i odstaw je na 90 minut do wyrośniecia.
  2. Grzyby zagotuj i odcedź, zachowując wodę z gotowania. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów i ugotuj.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, oprósz 1 łyżką mąki i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kapustę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkuj i pokrój w szerokie pasy. Na każdym kawałku ciasta rozłóż porcję farszu, po czym zwiń go w rulon.
  5. Rulony pokrój w ukośne małe kawałki, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp startym żółtym serem. Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Piecz 30 minut w 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE