Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 500 g mąki + 1 łyżka
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g kwaszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka i 1/2 łyżki masła
- 40 g sera żółtego
- 1 sztuka jajko
- tłuszcz do smarowania blachy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na noc. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka oraz cukier i utrzyj. 500 g mąki przesiej do miski, dodaj rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy masa wyrośnie, dodaj szczyptę soli oraz pozostałe mleko. Wyrób ciasto i odstaw je na 90 minut do wyrośniecia.
- Grzyby zagotuj i odcedź, zachowując wodę z gotowania. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów i ugotuj.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, oprósz 1 łyżką mąki i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kapustę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto drożdżowe rozwałkuj i pokrój w szerokie pasy. Na każdym kawałku ciasta rozłóż porcję farszu, po czym zwiń go w rulon.
- Rulony pokrój w ukośne małe kawałki, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp startym żółtym serem. Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Piecz 30 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku