Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 1 sztuka jajko
- Farsz
- 100 g kaszy gryczanej
- 30 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki masła
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżeczka śmietanki
- 1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- 50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, zaczyn pozostałe mleko i rozkłócone jajko. Wyrób. Następnie dodaj masło i zagniataj na jednolite ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
- Ugotuj kaszę gryczaną. W drugim garnku zalej grzyby wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Do miski wrzuć kaszę, grzyby i cebulę. Dopraw do smaku, dodaj jajko. Wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt 40 x 36 cm, przetnij na 3 płaty. Na każdym rozsmaruj farsz i zwijaj w roladę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj wierzch roladek żółtkiem wymieszanym ze śmietanką. Posyp makiem. Piecz 35 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pokrój roladki na ukośne bułeczki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia