Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
300 g mąki
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
100 g masła
1 sztuka jajko
- Farsz
100 g kaszy gryczanej
30 g suszonych grzybów
1 sztuka cebula
3 łyżki masła
1 sztuka jajko
sól
pieprz
- Dodatkowo
1 sztuka żółtko
1 łyżeczka śmietanki
1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- 50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, zaczyn pozostałe mleko i rozkłócone jajko. Wyrób. Następnie dodaj masło i zagniataj na jednolite ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
- Ugotuj kaszę gryczaną. W drugim garnku zalej grzyby wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Do miski wrzuć kaszę, grzyby i cebulę. Dopraw do smaku, dodaj jajko. Wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt 40 x 36 cm, przetnij na 3 płaty. Na każdym rozsmaruj farsz i zwijaj w roladę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj wierzch roladek żółtkiem wymieszanym ze śmietanką. Posyp makiem. Piecz 35 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pokrój roladki na ukośne bułeczki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia