Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pasztet marchewkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  marchwi
  • 4 szklanki  rosołu warzywnego
  • 200 g  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • 100 ml  białego wytrawnego wina
  • 4 sztuki jajka
  • 4 łyżki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 1 szklanka  gęstej śmietany 22%
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia
  • folia

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew umyj, obierz. 1000 g marchwi pokrój i ugotuj na miękko w 3 szklankach rosołu. Pozostałą marchew ułóż w jednym rzędzie w płaskim garnku, dodaj 2 łyżki masła. Smaż 5 minut na dość dużym ogniu. Po tym czasie zmniejsz ogień, dodaj szklankę rosołu, wino, miód, szczyptę soli i gotuj, aż sos odparuje. Ostudź.
  2. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
  3. Ugotowaną marchew pokrój i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej jajka, śmietanę, ocet balsamiczny, 150 g masła, mąkę, natkę, startą gałkę, paprykę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę masy marchewkowej, na niej warstwę marchewek. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (na wierzchu musi być masa marchewkowa). Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła i przykryj folią. Wstaw do nagrzanego do 150 st. C piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE