Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg marchwi
- 4 szklanki rosołu warzywnego
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 sztuki jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka gęstej śmietany 22%
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól
- pieprz
- olej do wysmarowania formy
- papier do pieczenia
- folia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew umyj, obierz. 1000 g marchwi pokrój i ugotuj na miękko w 3 szklankach rosołu. Pozostałą marchew ułóż w jednym rzędzie w płaskim garnku, dodaj 2 łyżki masła. Smaż 5 minut na dość dużym ogniu. Po tym czasie zmniejsz ogień, dodaj szklankę rosołu, wino, miód, szczyptę soli i gotuj, aż sos odparuje. Ostudź.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
- Ugotowaną marchew pokrój i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej jajka, śmietanę, ocet balsamiczny, 150 g masła, mąkę, natkę, startą gałkę, paprykę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Formę keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę masy marchewkowej, na niej warstwę marchewek. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (na wierzchu musi być masa marchewkowa). Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła i przykryj folią. Wstaw do nagrzanego do 150 st. C piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia