Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki puszki kukurydzy konserwowej
- 1 sztuka puszka groszku konserwowego
- 1/2 kg zielonej soczewicy
- 5 sztuk jajek
- 2 sztuki garści suszonej żurawiny
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- kolendra
- kminek
- garść świeżego lubczyku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę i kukurydzę gotuj w lekko osolonej wodzie przez 60 minut. Następnie odsącz je z wody, dodaj jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do masy na pasztet razem z żurawiną i groszkiem. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Uzyskaną masę przełóż do formy keksówki i piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj świeżym lubczykiem, podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka