Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg marchwi
65 dag długich cienkich marchewek
2 sztuki średnie cukinie
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka kremówki
4 sztuki jajka
1 pęczek koperku
6 łyżek kaszki kukurydzianej
1 łyżka parmezanu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 szczypta cukru brązowego
masło do formy
1 łyżka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, umyj i osusz. 3 marchewki odłóż, a resztę pokrój w plastry i wrzuć do garnka. Zalej 3 szklankami bulionu i gotuj, aż marchew zmięknie, a cały bulion odparuje. Przestudź.
- Następnie dodaj do marchewki całe jajka, kremówkę i zmiksuj na krem. Dodaj opłukany i posiekany koperek, kaszę, parmezan oraz skórkę z cytryny. Dopraw masę gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Pozostałe obrane marchewki obsmaż na maśle, oprósz cukrem i podlej pozostałym bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje.
- Opłukane cukinie pokrój nożykiem szczelinowym na długie, cienkie paski. Długą formę wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami cukinii tak, aby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi foremki (4 plastry odłóż).
- Nałóż połowę masy marchwiowej, całe marchewki i przykryj pozostałą masą. Przykryj odłożonymi plasterkami cukinii oraz wystającymi spoza foremki. Posmaruj oliwą.
- Przykryj folią aluminiową, srebrną stroną do środka, wstaw do drugiego naczynia z gorącą wodą i piecz 90 minut w temperaturze 190-200 st. C.
- Gotowy pasztet odkryj i odstaw do ostudzenia.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy