Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 1 kg selera
- 2 sztuki cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 sztuk jajek
- 250 g margaryny
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler i cebulę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Do garnka włóż margarynę, kostki bulionu grzybowego i wlej wodę. Dodaj starty seler, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, warzywa gotuj do miękkości. Jak najwięcej wody powinno odparować, by masa stała się dość gęsta. Mieszaj ją dokładnie, żeby się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia.
- Do zimnej masy dodaj bułkę tartą i surowe jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna byc zbyt rzadka.
- Prostokątną formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę selerową. Piecz 90 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka