Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuki jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- curry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę ugotuj do miękkości. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z marchewką. Po 10 minutach dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
- Soczewicę odsącz i dodaj do cebuli. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę wyłóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 35-45 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia