Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1.5 sztuk szkl. bulionu
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 sztuk niedużych patisonów
2 sztuki torebki ryżu
1 sztuka cebula
1 sztuka puszka groszku
sól
pieprz
20 dag pieczarek
olej
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 sztuki żółtej papryki
10 dag startego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Patisony umyj, odkrój wierzchy i wydrąż. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i osącz na sitku. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmaż razem z posiekaną cebulą. Dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmaż, wymieszaj z ryżem, groszkiem, 2 łyżkami natki i serem. Dopraw do smaku. Masą wypełnij patisony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Masło rozgrzej, posyp mąką i zasmaż. Wymieszaj z bulionem, śmietaną i mlekiem. Zagotuj, dopraw i dodaj resztę natki. Podlej patisony tak przygotowanym sosem. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!