Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 150 g kostka sojowa
- 100 g kasza jęczmienna
pęczak - 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 szklanki ciecierzyca
(cieciorka) konserwowoa, odsączona - 2 ząbki czosnek
- 1/2 sztuki cebula czerwona
- 4 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - 2 łyżeczki oregano
suszone - 3 łyżki sos arrabiata
- sól
do smaku - 4 łyżki oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i razem z czosnkiem pokrój w kostkę. Następnie podsmaż czosnek na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj kostkę sojową i paprykę. Kiedy wszystko będzie już miękkie, dodaj sos arrabiata oraz cieciorkę. Dopraw słodką papryką, solą oraz oregano i wymieszaj. Smaż razem jeszcze 3 minuty.
- Na talerze wyłóż ugotowaną kaszę, na nią warstwę cieciorki z kostką. Wierzch potrawy udekoruj pokrojoną w piórka cebulą i posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka