Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
20 dag pęczaku
2 sztuki cebule
1 sztuka marchewka
1 sztuka puszka groszku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś przez 5 minut w bulionie, aż lekko zmięknie. Groszek odcedź.
- Pokrojone w piórka cebule zeszklij na oliwie. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Gotowy pęczak przełóż do miski. Dodaj warzywa i bulion oraz porwane drobno listki bazylii i mięty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z zieloną sałatą.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację