Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 20 dag pęczaku
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka puszka groszku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś przez 5 minut w bulionie, aż lekko zmięknie. Groszek odcedź.
- Pokrojone w piórka cebule zeszklij na oliwie. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Gotowy pęczak przełóż do miski. Dodaj warzywa i bulion oraz porwane drobno listki bazylii i mięty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z zieloną sałatą.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację