Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne z oliwkami i fenkułem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Penne z oliwkami i fenkułem to danie dosyć kaloryczne. By przepis był bardziej dietetyczny można zamienić makaron na pełnoziarnisty.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  makaron penne (rurki)
  • 1 sztuka  fenkuł
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  marchew
  • 5 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  miód
  • 10 sztuk  czarne oliwki
  • 100 g  ser parmezan
  • 1/2 pęczki  koperek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • czosnek granulowany
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ocieknięcia.
  2. Fenkuł oraz cebulę oczyść i pokrój w cienkie piórka. Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki. Cebulę zeszklij na połowie rozgrzanej oliwy z oliwek. Następnie dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z miodem oraz pozostałą oliwą. Powstały sos wlej do podsmażonych warzyw na patelni i dokładnie wymieszaj. Całość podduś jeszcze przez 10 minut.
  4. Do składników dodaj osączony makaron i czarne oliwki. Całość wymieszaj. Przed podaniem udekoruj koperkiem i płatkami twardego sera żółtego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE