Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g makaron penne (rurki)
1 sztuka fenkuł
1 sztuka cebula
2 sztuki marchew
5 łyżek oliwa z oliwek
1 sztuka sok z cytryny
1 łyżeczka miód
10 sztuk czarne oliwki
100 g ser parmezan
1/2 pęczki koperek
sól
do smakupieprz
do smakuczosnek granulowany
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ocieknięcia.
- Fenkuł oraz cebulę oczyść i pokrój w cienkie piórka. Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki. Cebulę zeszklij na połowie rozgrzanej oliwy z oliwek. Następnie dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Sok z cytryny wymieszaj z miodem oraz pozostałą oliwą. Powstały sos wlej do podsmażonych warzyw na patelni i dokładnie wymieszaj. Całość podduś jeszcze przez 10 minut.
- Do składników dodaj osączony makaron i czarne oliwki. Całość wymieszaj. Przed podaniem udekoruj koperkiem i płatkami twardego sera żółtego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku