Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g makaronu rurki
- 3-4 sztuki pomidory
- 255 g czarnych oliwek
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oliwki odsącz z zalewy, pokrój je w plasterki. Czosnek obierz, również pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się podsmaży dodaj pomidory i smaż razem przez 3-4 minuty. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, dodaj oliwki. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż.
- Następnie zdejmij patelnię z palnika. Dodaj makaron oraz umytą i osuszoną bazylię. Dokładnie wymieszaj.
Źródło przepisu: moje smaki życia