Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne z sosem miętowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Penne z sosem miętowym to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Do przygotowania tego dania warto użyć makaronu pełnoziarnistego. Przepis wegetariański.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  makaron penne (rurki)
  • 4 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • 1/2 sztuki  chili papryczka
    Sos:
  • 1 sztuka  mięta
    świeża, z doniczki
  • 1/4 szklanki  oliwa
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 łyżki  wino białe wytrawne
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Zerwij listki mięty, umyj, osusz i włóż do blendera. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny i wino. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż makaron do miski, dodaj sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Rozłóż danie na talerze, posyp posiekaną ostrą papryczką i tartym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE