Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaron penne (rurki)
- 4 łyżki ser parmezan
tarty - 1/2 sztuki chili papryczka
- Sos:
- 1 sztuka mięta
świeża, z doniczki - 1/4 szklanki oliwa
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki wino białe wytrawne
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zerwij listki mięty, umyj, osusz i włóż do blendera. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny i wino. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż makaron do miski, dodaj sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Rozłóż danie na talerze, posyp posiekaną ostrą papryczką i tartym parmezanem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia