Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron penne (rurki)
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 80 g pomidory suszone
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 160 g oliwki
zielone, bez pestek - 125 g ser mozzarella
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku - 1/2 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Oliwki odcedź z zalewy.
- Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj pomidory oraz oliwki i smaż razem przez 4 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki. Makaron wrzuć do sosu na patelni, wymieszaj i rozłóż na talerze. Wierzch posyp kawałkami sera i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia