Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne z suszonymi pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łatwy i smaczny przepis. Makaron penne z suszonymi pomidorami będzie miał bardziej ostry smak, jeśli doda się do sosu świeżą, pokrojoną papryczkę chili i kapary.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron penne (rurki)
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 80 g  pomidory suszone
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 160 g  oliwki
    zielone, bez pestek
  • 125 g  ser mozzarella
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Oliwki odcedź z zalewy.
  2. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj pomidory oraz oliwki i smaż razem przez 4 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki. Makaron wrzuć do sosu na patelni, wymieszaj i rozłóż na talerze. Wierzch posyp kawałkami sera i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE