Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
100 g makaron penne (rurki)
1/2 pęczki szparagi
białe1/2 pęczki botwinka
tylko listki5 łyżek oliwa
1 sztuka szalotka
2 ząbki czosnek
100 ml bulion warzywny
tymianek
do smakurozmaryn
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końce, odetnij główki. Pozostałe łodygi pokrój. Szalotkę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozmaryn drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj do niego szparagi.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szalotkę z czosnkiem i botwinką. Następnie dodaj tymianek oraz rozmaryn i podlej wszystko bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
- Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj odcedzony makaron ze szparagami. Wymieszaj. Skrop oliwą i udekoruj listkami botwinki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia