Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 30 dag małych pieczarek
- 1 sztuka duży por
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki mąki
- papryka ostra mielona
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyść i podsmaż przez 3 minuty w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj oczyszczonego, pokrojonego w plastry pora i smaż jeszcze 5 minut.
- Całość oprósz mąką. Dodaj bulion, śmietanę oraz tymianek, wymieszaj. Duś wszystko pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną potrawkę podawaj z makaronem ugotowanym al dente lub kaszą.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy