Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
12 sztuk pieczarki
1 garść szpinak
liście1/2 sztuki papryka czerwona
1/2 sztuki papryka zielona
1 sztuka cebula
1 szklanka orzechy nerkowca
1 łyżeczka płatki drożdżowe
sól
do smakupieprz ziołowy
do smaku1 łyżka oliwa z oliwek
papryka (przyprawa)
ostra, do smaku1 ząbek czosnek
1 szczypta przyprawa uniwersalna
1 łyżka sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy razem z płatkami drożdżowymi i sokiem z cytryny zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku solą, przyprawą uniwersalną, pieprzem ziołowym, ostrą papryką w proszku oraz startym czosnkiem.
- Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę oraz szpinak oczyść, drobno posiekaj i dodaj do pokrojonej papryki. Na koniec dorzuć zmiksowane orzechy.
- Pieczarki obierz, umyj, osusz i wydrąż. Wypełnij kapelusze przygotowanym farszem. Oprósz solą i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku