Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
40 dag pieczarek
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka cebula
1/2 sztuki selera
1 szklanka śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
tymianek
papryka mielona
oliwa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyść, przekrój na połówki. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler oczyść i pokrój. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pieczarki i warzywa. Smaż wszysko przez 5 minut.
- Następnie podlej wszystko szklanką wrzącej wody lub bulionu. Dodaj posiekany czosnek, paprykę, tymianek, sól i pieprz. Duś na małym ogniu przez 30 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę (najlepiej rozmieszaną z łyżką mąki). Chwilę podgotuj. Przed podaniem udekoruj gałązką ziół.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy