Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
650 g kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki
garść suszonych grzybów
1 sztuka cebula
3 sztuki liście laurowe
4 sztuki ziarna ziela angielskiego
4 sztuki ziarna jałowca
5 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka przyprawy do bigosu
7 łyżek oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i drobno poszatkuj. Przełóż ją do garnka, dodaj pokruszone grzyby, liście laurowe, ziarna jałowca, pieprzu, ziela angielskiego oraz przyprawę do bigosu. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości. Ugotowaną kapustę odsącz na durszlaku.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
- Blaszkę wysmaruj olejem, przełóż do niego odsączoną kapustę, dodaj cebulkę z olejem, na którym się smażyła. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i piecz 40 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka