Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
6 sztuk buraki czerwone
3 łyżki oliwa
1/2 sztuki cytryna
100 g suszone morele
1 ząbek czosnek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie.
- Upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Pieczemy przez ok. 15 minut.