Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3-4 sztuki buraki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 opakowanie fety
- 1 łyżka miodu
- garść mieszanki sałat
- Sos
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie wyjmij je z piekarnika, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Orzechy wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Pod koniec prażenia dodaj do nich łyżkę miodu, wymieszaj i szybko zdejmij z patelni na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wlej 3 łyżeczki płynnego miodu. Dodaj oliwę, ocet, cukier, posiekany czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Buraki rozłóż na półmisku na przemian z pokrojoną w plastry fetą. Udekoruj garścią sałaty i posyp prażonymi orzechami. Następnie polej wszystko przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka