Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 sztuka żółtko
- 1 sztuka jajko
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 150-200 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta nasion kminku
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę i proszek przesiej i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, 1/2 rozmąconego jajka oraz śmietanę i sól. Mieszaj, zagniatając ciasto.
- Grzyby suszone namocz, a następnie ugotuj w tej samej wodzie i odcedź zachowując wywar.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlej wywar z grzybów i duś razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodaj drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajko, wymieszaj i dopraw farsz pieprzem i solą.
- Ciasto porcjami cienko rozwałkowuj, pokrój na kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdy nałóż porcję farszu, złóż po przekątnej i zlep brzegi ciasta.
- Trójkątne pierożki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i piecz na rumiano w 180 st. C. Podawaj jako dodatek do barszczu.
Źródło przepisu: Palce lizać