Dzisiaj jest: Sobota, 02.11.2024 Imieniny: Bohdana i Bożydara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 200 g  masła
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 sztuka jajko
  • 1/3 szklanki  śmietany
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 150-200 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oleju
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szczypta  nasion kminku
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę i proszek przesiej i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, 1/2 rozmąconego jajka oraz śmietanę i sól. Mieszaj, zagniatając ciasto.
  2. Grzyby suszone namocz, a następnie ugotuj w tej samej wodzie i odcedź zachowując wywar.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlej wywar z grzybów i duś razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodaj drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajko, wymieszaj i dopraw farsz pieprzem i solą.
  4. Ciasto porcjami cienko rozwałkowuj, pokrój na kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdy nałóż porcję farszu, złóż po przekątnej i zlep brzegi ciasta.
  5. Trójkątne pierożki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i piecz na rumiano w 180 st. C. Podawaj jako dodatek do barszczu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE