Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczone pierożki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 180 g  mąki + 2-3 łyżki
  • 3 łyżki  masła
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 3 łyżki  cukru
  • sól
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 1/2 sztuki cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuść łyżkę masła i dodaj wodę do mąki. Zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na 30 minut.
  2. Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na łyżce rozgrzanego masła. Dodaj 2 łyżki cukru i odstaw do ostygnięcia. Gdy już będą zimne wymieszaj jabłka z bułką tartą.
  3. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka. Na każde nałóż porcję farszu jabłkowego i zlep ciasto formując pierogi.
  4. Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym stopionym masłem. Pierogi piecz 15-20 minut w 190 st. C.
  5. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną wymieszaną z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE