Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 180 g mąki + 2-3 łyżki
- 3 łyżki masła
- 3 sztuki jabłka
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
- sól
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1/2 sztuki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuść łyżkę masła i dodaj wodę do mąki. Zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na 30 minut.
- Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na łyżce rozgrzanego masła. Dodaj 2 łyżki cukru i odstaw do ostygnięcia. Gdy już będą zimne wymieszaj jabłka z bułką tartą.
- Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka. Na każde nałóż porcję farszu jabłkowego i zlep ciasto formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym stopionym masłem. Pierogi piecz 15-20 minut w 190 st. C.
- Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną wymieszaną z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia