Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Farsz:
500 g kurki grzyby
mrożone, można też użyć pieczarek1 sztuka cebula
2 łyżki olej
3 łyżki masło
1 sztuka jajka
2 łyżki bułka tarta
- Ciasto:
3 szklanki mąka pszenna
3/4 szklanki woda gorąca
3 łyżki masło
czubate1 sztuka jajka
sól
do smaku
- Dodatkowo:
1 sztuka żółtko z jajka
1 łyżka śmietana
do posmarowania pierogówmąka
do oprószenia stolnicysezam czarny
do posypaniasezam żółty
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurki rozmroź, osącz, osusz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurki i smaż przez 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do farszu bułkę tartą oraz jajko i wymieszaj.
- Mąkę zagnieć z masłem i 1/2 łyżeczki soli. Następnie zalej gorącą wodą i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę zimnej wody, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i pokrój placek na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu i złóż placek na pół. Mocno sklej brzegi.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane pierożki. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką pierożki. Wierzch posyp ziarenkami sezamu. Pierożki piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!