Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki ziemniaki
duże100 g ser feta
3 łyżki śmietana kwaśna
sól
do smakupieprz
do smaku1 pęczek szczypior
1 łyżeczka masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie z wierzchu każdego ziemniaka odetnij cienki plaster i wydrąż łyżeczką miąższ.
- Fetę pokrusz do miski. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą napełnij wydrążone ziemniaki.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżeczką masła i ułóż w nim nafaszerowane ziemniaki. Piecz 15 minut w 200 st. C.
- Po tym czasie wyjmij ziemniaki. Przed podaniem dopraw je pieprzem i posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis