Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk ziemniaki
sól
do smaku4 pęczki natka pietruszki
4 ząbki czosnek
150 ml oliwa z oliwek
125 g ser gouda
drobno startypieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, oprósz solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 minut w 200 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię aluminiową.
- Pietruszkę opłucz, osusz i usuń grubsze łodygi. Czosnek obierz i zmiksuj razem z pietruszką. Do mieszanki stopniowo dodawaj oliwę i połowę startego sera. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i na każdym zrób nacięcia na krzyż. Następnie zgnieć lekko ziemniaki w palcach, aby pękły. W powstałe szczeliny włóż po 2 łyżeczki pietruszkowego pesto. Posyp pozostałym tartym serem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane