Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g kurki grzyby
3/4 szklanki śmietana kremówka
6 sztuk jajka
1/2 szklanki groszek zielony
mrożony2 łyżki masło
gałka muszkatołowa
do smaku5 listków rukola
1 sztuka cebula
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Grzyby dokładnie oczyść, umyj i osusz. Większe grzyby przekrój na mniejsze kawałki.
- Kurki dodaj do smażącej się cebuli i smaż razem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Śmietanę przelej do miski. Jajka wbij do osobnego naczynia, po czym połącz je ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Zamrożony groszek przełóż na sito i zostaw by trochę się rozmroził. Następie przełóż groszek do miski, zalej wrzątkiem i po kilku minutach osącz na sicie.
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Do masy śmietanowo-jajecznej dodaj groszek i grzyby z cebulą. Składniki wymieszaj, po czym przelej masę do przygotowanej formy. Piecz w kąpieli wodnej przez 20 minut. Przed podaniem udekoruj rukolą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku