Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 250 g twaróg
chudy - 3 sztuki cebula
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 1 sztuka jajka
- 500 g pieczarki
- 100 g śmietana
18% - 200 ml mleko
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i rozgnieć.Twaróg przeciśnij przez maszynkę do mięsa. 2 cebule drobno posiekaj. Składniki połącz i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj przygotowanym farszem. Zroluj je, zaczynając od dłuższego boku, a następnie zwiń, formując ślimaka.
- Wierzch delikatnie ponacinaj, po czym posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 35 minut w 200 st. C.
- Pozostałą cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i przez chwilę podsmażaj. Dolej mleko oraz śmietanę i podgrzewaj do zgęstnienia. Dopraw do smaku. Sos podawaj jako dodatek do pieroga.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku