Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g ziemniaki
250 g twaróg
chudy3 sztuki cebula
1 opakowanie ciasto francuskie
1 sztuka jajka
500 g pieczarki
100 g śmietana
18%200 ml mleko
sól
do smakupieprz
do smakuolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i rozgnieć.Twaróg przeciśnij przez maszynkę do mięsa. 2 cebule drobno posiekaj. Składniki połącz i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj przygotowanym farszem. Zroluj je, zaczynając od dłuższego boku, a następnie zwiń, formując ślimaka.
- Wierzch delikatnie ponacinaj, po czym posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 35 minut w 200 st. C.
- Pozostałą cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i przez chwilę podsmażaj. Dolej mleko oraz śmietanę i podgrzewaj do zgęstnienia. Dopraw do smaku. Sos podawaj jako dodatek do pieroga.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku