Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 sztuka mały por
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- Sos
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. Odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, roztrzepane jajka, olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto, po czym odstaw je na godzinę.
- Por i pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój przy pomocy dużego talerza 4 równe okręgi. Odłóż je do wyrośnięcia. Następnie każdy okrąg posmaruj koncentratem (pozostawiając 1-centymetrowy margines od brzegu).
- Na jednej połowie każdego okręgu ułóż farsz i posyp tartym serem. Następnie złóż ciasto na pół i zwiń boki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami.
- Gotowe pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj z sosem majonezowo-keczupowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka