Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2024 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieróg pieczony z pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki pszennej
  • 1 szklanka  ciepłej wody
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 5 łyżek  oleju
  • 3 łyżki  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 500 g  pieczarek
  • 200 g  żółtego sera
  • 1 sztuka mały por
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 3 łyżki  majonezu
  • 3 łyżki  keczupu

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. Odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, roztrzepane jajka, olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto, po czym odstaw je na godzinę.
  2. Por i pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Ciasto rozwałkuj i wykrój przy pomocy dużego talerza 4 równe okręgi. Odłóż je do wyrośnięcia. Następnie każdy okrąg posmaruj koncentratem (pozostawiając 1-centymetrowy margines od brzegu).
  4. Na jednej połowie każdego okręgu ułóż farsz i posyp tartym serem. Następnie złóż ciasto na pół i zwiń boki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami.
  5. Gotowe pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj z sosem majonezowo-keczupowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE