Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
150 g mąka razowa
150 g mąka pszenna
1 sztuka jajka
1 łyżka masło
woda
- Farsz:
300 g pieczarki
2 sztuki jajka
200 g cebula
sól
do smakupieprz
do smakuolej
do smażeniamasło
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąki pszenną i razową przesyp do miski. Dodaj jajko, 1 łyżkę miękkiego masła i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
- 2 jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, usmaż na maśle. Cebule obierz, posiekaj i również podsmaż. Pieczarki posiekaj, wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj jajka, wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wytnij szklanką krążki. Na każdym placuszku ułóż porcję nadzienia i zlep brzegi formując pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Źródło przepisu: Moja kuchnia